Acupunctuurarts

Mijn naam is Jan Willem Gaasbeek Janzen. Ik ben BIG-geregistreerd arts en NAAV- geregistreerd arts voor medische acupunctuur. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en 10 jaar aan die universiteit gewerkt als wetenschappelijk medewerker en universitair docent. Op het onderzoek dat ik daar heb kunnen doen ben ik in 1992 gepromoveerd. Mijn doel was om huisarts te worden met een bredere interesse. Ik koos daarom voor de opleidingen huisartsgeneeskunde en acupunctuur. In afwachting van een plek als huisarts ben ik als acupunctuurarts begonnen in 1989.

Gaandeweg ben ik steeds enthousiaster geworden over de acupunctuur. Mensen hebben vaak een veelheid aan verschillende, al of niet vage, klachten. In de westerse geneeskunde worden die los van elkaar behandeld. In de acupunctuur tracht men al die klachten bij één diagnose onder te brengen. Je  kan in de behandeling dan al die klachten meenemen. Dat is voor mij de belangrijkste reden om mij uitsluitend op de acupunctuur toe te leggen.

Acupunctuur heeft het verleden en de toekomst. Deze vorm van geneeskunde heeft een traditie van meer dan 4000 jaar. Het is voor mij een uitdaging om in één mensenleven een zo groot mogelijk deel van die traditie te leren kennen. Daarnaast is het fascinerend om te zien dat met moderne onderzoektechnieken de werking van naalden en kruiden begrijpelijk gemaakt wordt.