Acupunctuurarts

Mijn naam is Jan Willem Gaasbeek Janzen. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en 10 jaar aan die universiteit gewerkt als wetenschappelijk medewerker en universitair docent. Op het onderzoek dat ik daar heb kunnen doen ben ik in 1992 gepromoveerd. Mijn doel was om huisarts te worden met een wat bredere interesse. Ik koos daarom voor de opleidingen huisartsgeneeskunde en acupunctuur. In afwachting van een plek als huisarts ben ik als acupuncturist begonnen in 1989.

Gaandeweg ben ik steeds enthousiaster geworden voor de Chinese geneeskunde. Mensen hebben vaak een veelheid aan verschillende, al of niet vage, klachten. In de westerse geneeskunde worden die los van elkaar behandeld. In de Chinese geneeskunde vallen al die klachten vaak onder een diagnose. Je  kan in de behandeling al die klachten meenemen. Daarom is in mijn geval alleen de Chinese geneeskunde overgebleven.

De Chinese geneeskunde heeft het verleden en de toekomst. Acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde hebben een traditie van meer dan 4000 jaar. Het is een uitdaging om in een mensenleven met een zo groot mogelijk deel van die traditie kennis te maken. Daarnaast is het fascinerend om te zien dat met moderne onderzoektechnieken de werking van naalden en kruiden aannemelijk gemaakt wordt.