Wat is Acupunctuur

Traditional Chinese Medicine TCM oftewel Acupunctuur

De traditionele Chinese geneeskunde (Traditional Chinese Medicine;TCM) is, zoals de naam al zegt, het uit China afkom­sti­ge geneeskundig systeem. De TCM is geduren­de de laatste 5000 jaar is ontwikkeld op basis van een erva­ringswetenschap.

Door de eeuwen heen hebben de beoefenaars van de TCM een enorme hoeveelheid gegevens verzameld over het effect van stimulatie van de huid met naalden en massage en over de invloed van verschillende plantaardige, dierlijke en minerale stoffen op het menselijk organisme. Mede op basis van die gegevens is een theorie ontwikkeld over gezondheid en ziekte.

Die theorie is voor ons westerlingen soms moeilijk te volgen omdat er hele andere definities gebruikt worden dan in de westerse geneeskunde. Een virale infectie als verkoudheid bijvoorbeeld heet in de TCM een invasie van Wind-Kou in Tai Yang; een blaasontsteking kan Vocht-Hitte in de onderste Jiao genoemd worden.

Bij de beschrijving van de werking van lichaam en geest volgens de theorie van de TCM komen we een aantal begrippen tegen:

Yin en Yang »
Basissubstanties »
Organen »
Meridianen »